Celldömölk Város Honlapja

Ugrás a menüre

 Kemenes Vulkánpark A Vulkánház igyekszik megismertetni minden érdeklődőt a tűzhányókkal, azok működésével, felépítésével. Kicsiket és nagyokat is egyaránt lenyűgöző interaktív eszközökön keresztül kaphatunk információkat a vulkanológiáról, a Föld vulkánjairól, azok mindennapjainkra való hatásáról. Külön teremben találkozhatnak naprendszerünk bolygóival és vethetnek egy pillantást a Ság-hegy csodálatos és egyedi panorámájára. Lebilincselő grafikákkal, animációkkal, kisfilmekkel tettük testközelibbé eme óriási természeti képződményeket. Várunk minden kedves Látogatót! Lépjen be a vulkánok csodálatos világába és hagyja, hogy magával ragadják Önt is!

 

 

  Vulkán fürdő  2005 őszén adták át Kemenesalja legnagyobb és legmodernebb termálfürdőjét, a Vulkán fürdőt. A Vas megye keleti részén, a festői szépségű Ság hegy lábánál lévő fürdő egész évben színvonalas szolgáltatásokkal várja a pihenni, sportolni és felfrissülni vágyókat. Az 1.200 méter mélységből nyert, fürdésre alkalmas, elismert gyógyvíz oldott anyagokban ( főleg nátrium-hidrogén-karbonátban ) gazdag, ideális mozgásszervi panaszok kezelésére. A Vulkán fürdő 6 sávos, 25 méter hosszú úszómedencével, jakuzzi és ülőpados medencével, finn, gőz, valamint infraszaunával és a nyári hónapokban szabadtéri-stranddal várja vendégeit. A szezonálisan üzemelő medencék (gyermek csúszdamedence; bébi-pancsoló; és kültéri élménymedence) mellett egy strandröplabda és –kézilabdapályát használhatnak mérsékelt belépőárak mellett a fürdőlátogató.

 

 Új Városháza 2010. augusztus 20-án államalapításunk ünnepén ünnepélyesen felavatták az új celldömölki Városházát. A város Önkormányzatának és Polgármesteri Hivatalának székhelye XXI századi feltételeket biztosít a hivatalos ügyeiket intéző celldömölkieknek és az ott dolgozó munkatársaknak egyaránt.

 

Ság-hegyi Tájvédelmi Körzet  A Sághegy egy 5 millió évvel ezelőtt kitört tűzhányó maradványa. Az aláhulló vulkáni porból keletkező tufarétegekre bazaltkőzetté dermedt láva települt. Ez a fokozatosan pusztuló lávapajzs tanúhegyként őrzi az alsóbb laza képződményeket. A síkságból kiemelkedő kettős csonka kúp lankáján még a pannóniai beltó homokos üledékeit találjuk. A meredekebb lejtőkön a kráterekből kiszórt vulkáni tufa, a függőleges sziklafalakon a bányászkodás után visszamaradt lávapadok és kürtőkitörések tanulmányozhatók.

Sághegyi Múzeum  A Ság hegy természeti világa, hely- és kultúrtörténete állandó kiállításon tekinthető meg a múzeumban. Nyitva tartása: április 15-október 15-ig szerda-péntek: 12:00 - 18:00, szombat-vasárnap: 10:00 - 18:00.

Történelmi Borvidék  A Ság hegy a Somlói Történelmi Borvidék részét képezi. Uralkodó fajták: olaszrizling, Sauvignon, Chardonnay. Kóstolja meg a kitűnő minőségű, magas savtartalmú Ság hegyi fehérborokat a hegyen található fogadókban, pincékben.

Geológiai és madártani tanösvény  A Ság hegyen kiépített tanösvények vezetik körbe az érkező turistákat és  táblák segítségével mutatják be a hegy keletkezésének történetét és annak gazdag növény és állatvilágát. Színes képek és leíró szövegek tájékoztatják az érdeklődőket Magyarország legfiatalabb tűzhányójáról.

Trianoni emlékmű  A 291 méter magas Ság hegy tetején áll a Trianoni-emlékkereszt, melyet 1934-ben adakozásból és a bazaltbánya tulajdonosának nagylelkű adományozásából állítottak a trianoni békeszerződések emlékére.

 

Eötvös Emlékoszlop és Bányászati Emléktáblák  A Ság hegyen emlékoszlop állít méltó emléket Eötvös Loránd munkásságának. Eötvös itt tökéletesítette a később róla elnevezett ingáját, melynek segítségével a talajban lévő ásványi anyagok összetételét lehet tanulmányozni. Az inga hiteles másolata ma is a Sághegyi Múzeumban tekinthető meg. A hegyen a turistaútvonalak mellett több emléktáblát állítottak, melyek a hegy keletkezésének történetét mutatják be, valamint az itt folytatott bazaltbányászat emlékét őrzik.

 

Román stílusú Romtemplom  Celldömölk legrégebbi temploma a XIII. században román stílusban épült templom, melynek maradványai még ma is megtekinthetők a város nyugati határában.

 

 

Szűz Mária Római Katolikus Kegytemplom  1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adták át a Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templomot, melynek tornyai csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom a város központjába épült, közvetlen szomszédságba a Bencés Apátsági épülettel, a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral.

Tárház  A templomban, az igényesen kialakított Tárházban állandó kiállítás várja az idelátogatókat, bemutatván az ősi kegyhely fennmaradt, többszáz éves kincseit.

 

 

Bencés Kolostor épülete  1760-ban kezdték építeni, s eredetileg négyszög alaprajzúnak tervezték a Bencés Kolostor épületét. Építését azonban pénzügyi nehézségek miatt nem tudták befejezni, így az épület „U” formájú maradt. Az épületben 50 éven keresztül a város elöljárósága működött, de az ingatlan már újra a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, kik az épületben ismét az egyházi élet fellendítését tervezik.

 

Mária-kút  A  Hollósy téren, a Bencés Kolostor mellett és a Kegytemplommal szemben található a Mária-kút.

 

 

 

Szökőkút és Koptik Odó apát szobra

 

 

 

 

 

Kálvária  A kegytemplom keleti falához közel áll a Kálvária épülete. 1755 körül építtette Liptay János ezredes, aki miután nyugalomba vonult, Kis-Máriacellben telepedett le. Az épület 2003-ban került felújításra a Széchenyi Terv pályázata segítségével.

 

 

Szentháromság-szobor  A városközpontban, a Szentháromság-parkban áll a Szentháromság-szobor.

 

 

 

 

Alsósági Szent Miklós Római Katolikus Plébániatemplom  A XV. században építették. A reformáció idején az evangélikusoké lett, majd a romos épület 1732-ben került vissza a katolikusokhoz.

 

 

Izsákfai Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom  1798 és 1803 között építették klasszicista stílusban. Bejárata mellett világháborús emléktáblát helyeztek el.

 

 

 

Celldömölki Evangélikus Templom  1744-ben szentelték fel. A templom mellé 1820-ban archívumot építettek, amiben a Dunántúli Egyházkerület levéltárát és könyvtárát helyezték el. 1897-ben az alapok és az északi fal egy részének megtartásával új épületet emeltek.

 

 

 

Alsósági Evangélikus Templom  Az Alsósági Evangélikus Templomot 1863-ban építették.

 

 

 

 

Református templom  A Celldömölki Református Templomot 1937-ben építették.

 

 

 

 

Mozdonyskanzen  A celldömölki vasútállomáson az érdeklődők három, teljesen felújított gőzmozdonyt tekinthetnek meg. A szépen rendben tartott parkban kiállított mozdonyok és vagonok egész évben ingyenesen látogathatók.

 

 

 

Zsolnai-Kút a Kegytemplom mellett

 

 


 

Celldömölki-tó  Celldömölk város határában a Sági út mentén található (Celldömölkről Alsóság felé vezető út mellett). A tó kialakulása a XX. század elejére tehető (bányató).  Átlagos mélysége 1,8-2 méter, de néhol 7-9 méter mély kutakat is találunk benne. Ezen kutakból feltörő víz táplálja a tavat egész évben. A szabdalt partú mesterséges tó partját nádasok, bokrok, ligetek teszik változatosabbá. A tó népszerű horgászhely, környéke kedvelt pihenő park. Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

I. Világháborús emlékmű a Széchenyi utcában.

 

 

 

 

 II. Világháborús emlékmű  

 

 

 

 

 Pannónia – Ring, Ostffyasszonyfa  A Celldömölktől 14 kilométerre található, 4.740 méter hosszú pálya, motor-, gokart- és autóversenyzésre is rendkívül kedvelt. A Ring egész évben nyitva áll a látogatók elött. Étkezési lehetőséggel, campinggel. 

 

 Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye
Berzsenyi Dániel (1776-1836) 1750 körül épült barokk szülőházában emlékmúzeumot rendeztek be a költő tiszteletére: néhány használati tárgya, családi bútorok, könyvek, képek és egyéb dokumentumok láthatók. Egyházashetye Celldömölktől 13 km-re fekszik.

 

Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház 
Csöngén, a Celldömölktől 16 Km-re található 480 lelkes kemenesháti községben a Kossuth-díjas költõ szülõi házát pályázati forrásokból újították fel és bõvítették ki úgy, hogy abban Weöres Sándor feleségének, Károlyi Amynak is külön emlékszobát alakítottak ki.

 

Iszkáz - Nagy László Emlékház 
Nagy László iszkázi szülőháza, - a mai Nagy László Emlékmúzeum - Veszprém Megyében, alig több mint 20 kilométerre Celldömölktől található. A megyehatár ez esetben azonban hangsúlyozottan jelképes: ugyanaz a vidék nevelte Nagy Lászlót is, amely Berzsenyit és Weörest, szelleme benne él mindhármuk művében.

 Hírek
Cikkek
Közös Önkormányzati HivatalA hivatal vezetéseÜgyfélfogadásKözös Önkormányzati HivatalJárási Hivatal - OkmányirodaTelefonkönyvE-ÜgyintézésEgyüttműködő szervek tájékoztaInformációátadási SzabályzatÁltalános tájékoztató - ÜgyfélElektronikus ügyintézési portáE-Papír szolgáltatásElektronikus Fizetési SzolgáltÜgyintézés, NyomtatványokAdó ügyekBevallási határidőkSzociális ügyekNyomtatványokKözérdekű adatokI. Szervezeti, személyzeti adaII. Tevékenységre, működésre vIII. Gazdálkodási adatokÁltalános közzétételi listaKözbeszerzésHirdetményekNemeskocsMesteriMersevátOstffyasszonyfaJegyzői nyilvántartásokKözterület-felügyeletCímkezeléssel érintett címekMersevát Község ÖnkormányzataMesteri Község ÖnkormányzataHelyi rendeletek 2020Nemeskocs Község ÖnkormányzataMagyar Falu ProgramRendeletek 2020Rendeletek 2021Ostffyasszonyfa Község ÖnkormáAktuálisBemutatkozásPolgármesteri köszöntőVárosunk történeteVárosvezetésEgyházakRómai Katolikus EgyházEvangélikus EgyházReformátus EgyházHelyi buszmenetrendSzakrendelésekÓvodaÉrtéktárCelldömölki Értéktár BizottságCelldömölki ÉrtéktárJavaslat az értéktárbaKapcsolatKözérdekű adatokOrvosi ügyeletÖnkormányzatVárosvezetésKépviselőtestületBizottságokTestületi ülésekHelyi rendeletek2006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021ÁlláshelyekDokumentumokRendezési terv módosításIngatlanokIntézményekKMKKKresznerics Ferenc KönyvtárKemenes VulkánparkGazdasági társaságokTársulásokKisebbségi ÖnkormányzatKözérdekű adatokSportEU-s pályázatokEsélyegyenlőségi akciók és szeÖnkormányzati épületek energetCBG energetikai felújításaKözösségi Közlekedés fejlesztéNapelemes rendszer telepítéseCelldömölk szervezetfejlesztésIvóvízminőség javítás KEOP Izsákfa városrész KEOP projektCBG akadálymentesítéseKompetencia alapú nevelésA közösségi tér megújítása Polgármesteri Hiv. szerv. fejlVulkán parkOrvosi rendelő korszerűsítéseMűsz. Szki. akadálymentesítéseEsélyegyenlőségi programXXI. századi isk. megteremtéseTanulói Laptop ProgramVörösmarty utcai óvoda felújítInfokommunikációs technológia Széchenyi 2020TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-02089TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00611TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00612TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00531TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00203TOP-1.4.1-15-VS1-2019-00052TOP-7.1.1-16-2017-00103KEHOP-2.2.1-15-2015-0001TOP-5.2.1-15-VS1-2016-00001TOP-1.1.3-15-VS1-2016-00006TOP-1.4.1-15-VS1-2016-00043TOP-1.4.1-15-VS1-2016-00044TOP-2.1.2-15-VS1-2016-00011TOP-1.1.3-15-VS1-2016-00008 KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2017-0066TOP-4.3.1-15-VS1-2016-00001TOP-5.3.1-16-VS1-2018-00010TOP-1.1.1-16-VS1-2018-00002TurizmusVulkán fürdőNevezetességek, látnivalókSág hegyTourinform irodaSzálláshelyekVendéglátásSzabadidő